IMG_6698

Angst overwinnen

Je angsten overwinnen

Je angsten overwinnen is 1, maar er voor uit komen is 2. Ik sprong vroeger met twee vingers in de neus de moeilijkste parcoursen en was daar ook zeer succesvol in. Echter in 2007 veranderde dat. Ik kreeg een zwaar ongeluk waarbij mijn hoofd ook een beste tik kreeg. Vanaf dat moment kon ik het in mijn hoofd niet meer bijbenen en kon ik de afstanden en hoogtes niet meer verwerken. Daarnaast had ik op dat moment ook alleen maar vuurvreters onder het zadel en dat hielp ook niet echt mee. Ik heb het her en der nog wel geprobeerd, maar ben toen eerst gestopt en alleen maar dressuur gaan rijden.

Nu een aantal jaar en 2 kinderen verder is de stap nog groter om weer te gaan springen. Toch mis ik het ontzettend en ga ik het gewoon weer doen! Sta altijd aan de kant te denken en te voelen dat ik het beter kan, dus dan moet ik dat ook maar eens waar maken. Ik heb nu misschien nog niet het beste springpaard, maar het is wel een paard wat zich goed laat rijden en ze geeft mij vertrouwen op de sprong. Dus na een aantal keer thuis gesprongen te hebben, heb ik 2 weken geleden de stoute schoenen aangetrokken. Ik ben op oefenparcours geweest!

Bij aankomst op oefenparcours eerst rustig het parcours even gelopen. De zenuwen schoten door mijn lijf. Hoe onthoud oo die lijnen toch ook al weer? Hoe zat dat ook al weer met die afstanden? Whaaaaahhh! Maar na par keer diep ademhalen werd ik weer rustig en had ik het parcours zo in het hoofd. Tijd om op te zadelen en in te rijden.

Ik stap rustig met Gylana de inrijbaan in en we beginnen rustig aan onze warming-Up. Eerst dressuurmatig lekker even los maken en opwarmen. Gylana heeft er zin in en zelfs ik kan iets ontspannen. Ja en dan toch ook even een paar sprongetjes doen. Gylana pakt het super op en springt vol vertrouwen en dat geeft mij ook vertrouwen. Wel laat ze haar nog wat slecht vanuit galop naar de sprong rijden, maar we springen BB Laag dus dat kan ook prima vanuit draf.

En ja dan moet het toch echt gaan gebeuren. Ik rijd met Gylana de ring in terwijl de combinatie voor ons rustig van start gaat. Gylana raakt erg gespannen en bij elke landing van de andere combinatie schiet ze weg. Op dat moment gieren bij mij ook weer de zenuwen door het lijf. HELLUP wat doe ik hier! Toch zet ik mijn angst aan de kant en wacht ik rustig tot ik van start mag.

De bel klinkt en daar gaan we op naar hindernis 1. Gylana springt maar houdt zich wel strak van de spanning. Elke hindernis daarna probeer ik meer te ontspannen en te gaan genieten. In de eerste lijntjes tikt ze door de spanning nog een balk af, maar hoe verder we komen hoe beter het gaat! En dan is eerste rondje al weer voorbij. Ik heb het overleefd en op de laatste hindernissen kon er zelfs een kleine ontspanning van af. Op naar rondje 2.

Het tweede rondje ga ik al meer ontspannen van start en Gylana ontspant ook steeds meer en laat haar steeds fijner rijden. Aan het einde van het parcours begin ik zelfs te genieten en krijg ik weer een beetje het oude gevoel terug. Ik kan het nog en rijd een super mooi rondje. Ik weet het zeker, ik kan dit overwinnen! Oke ik rijd niet zo maar weer een 1.60 parcours maar de eerste rondjes zijn er weer en er gaan meer volgen! Ik heb ondanks alle spanning aan het eind wel kunnen genieten en dat is het belangrijkst. Op naar andere oefenparcoursen en dan een keer rondje BB voor het echt op wedstrijd misschien??? Ik ga er voor!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>