Doorzitten

Doorzitten

Doorzitten wat is dat en hoe moet dat

Doorzitten wat is dat nu weer. Heb je net het lichtrijden onder de knie, moet je leren doorzitten!

Doorzitten is simpelweg tijdens de draf continu met je kont in het zadel blijven zitten. Voor veel ruiters makkelijker gezegd dan gedaan. Bij het doorzitten blijf je rechtop zitten met je billen in het zadel en de benen recht naar beneden. Daarnaast zijn je armen, nek en schouders losjes en ontspannen. Je laat je rustig meevoeren door de bewegingen van het paard. Als je paard dus zijn linker achterbeen optilt in de draf dan zakt jouw linker zitbeenknobbel een  beetje naar beneden. Als hij zijn rechter achterbeen optilt dan zakt je rechter zitbeenknobbel dus iets naar beneden.

Verder moet je altijd op je zitbeenknobbels zitten, dus niet ervoor niet erachter maar precies in het midden. Je steunt dus niet op je bovenbenen! Om het midden van je zitbeenknobbels te bepalen moet je een paar keer je bekken goed naar voren en naar achteren kantelen. (Alleen je bekken, niet je rug!) Zo kun je heel simpel aanvoelen wat het midden is en dus recht op je zitbeenknobbels gaan zitten.

Zorg er bij het doorzitten voor dat je door je hele wervelkolom mee veert. Blijf stabiel zitten en hou vormspanning, ook in je nek. Anders gaat je hoofd onbewust ja knikken. Blijf rustig ademhalen, doe je dat niet dan zorgt de hoge ademhaling ervoor dat je volledig blokkeert en je de controle over je lijf kwijt raakt. Oefen het in het begin maar kleine stukjes en wissel af met veel lichtrijden.

Heb je moeite om druk te houden op je beugels? Ga dan zonder beugels rijden. Laat hierbij je benen losjes om je paard heen bungelen en laat hierbij je knie lekker naar beneden zakken bij elke drafpas. De balans vindt je in de vormspanning van je rug en nek.

Kortom bij doorzitten draait alles om de controle van je eigen lijf! Leer je lichaam kennen en zorg dat je controle krijgt over je eigen bewegingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>