Pony poetsen

Hoe verzorg ik mijn paard

Hoe verzorg ik mijn paard en wat heb ik nodig

Voedsel

Het allerbelangrijkste wat een paard nodig heeft is natuurlijk eten en drinken. Het paard eet voornamelijk gras of hooi en drinkt water. Een paard graast van oorsprong wel zo’n 15 uur per dag en drinkt tussen de 20 en 70 liter water per dag. Het aantal liters water wat ze drinken hangt sterk af van wat ze eten, hoe warm het is en hoeveel arbeid ze verrichten.

Huisvesting

Naast goede voeding heeft een paard ook een goed en veilig plekje nodig om te verblijven. Meestal is een stuk weiland met een paar bomen of een schuilstal voldoende. De bomen of de schuilstal geven beschutting tegen regen, wind en tegen de brandende zon. Het allerbeste is om het weiland in 2 of meerdere stukken te verdelen. Zo kan het paard in het ene stuk lopen terwijl het andere stuk weer de kans krijgt om te groeien.

Ben je een fanatieke ruiter dan kan het handig zijn om in de koude en natte maanden je paard ‘s nachts op stal te zetten. Ze ontwikkelen dan minder wintervacht en mochten ze toch bezweet zijn dan hoef je ze niet met een natte vacht buiten te zetten.
Voor een groot paard heb je minimaal een box nodig van 3,5 bij 3,5 meter. Voor kleine paarden en pony’s kunnen de boxen natuurlijk wat kleiner zijn. Zolang ze zich er maar fatsoenlijk in om kunnen draaien en ruimte hebben om te liggen. Zorg er verder voor dat er altijd voldoende frisse lucht is, maar het mag niet tochten.

Verzorging

Naast voedsel en goede huisvesting is het verzorgen van het lichaam en de hoeven ook erg belangrijk.

Benodigdheden dagelijkse verzorging:

  • Rosborstel
  • Harde borstel
  • Zachte borstel
  • Staart borstel
  • Manenkam
  • Spons
  • Hoevekrabber

We beginnen bij het poetsen van het paard altijd met de rosborstel om het hardnekkigste vuil los te maken of in tijden van rui de haren los te maken. Daarna pakken we de harde borstel om dit losgemaakte vuil en haren van het lichaam te verwijderen. Vervolgens pakken we de zachte borstel om het laatste vuil weg te poetsen. Met de staarborstel kun je de manen en staart van je paard uitborstelen, de manen kun je daarna eventueel ook nog uit kammen met de manenkam. Met een vochtige spons kun je de ogen en de neus voorzichtig schoon maken. Als laatste gebruiken we de hoevekrabber om de hoeven uit te krabben. Vergeet niet om regelmatig de hoefsmid te laten komen om je paard te bekappen of te beslaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>