Oeps

Veulen afspenen

Veulen afspenen gaat niet altijd zoals je het in gedachten hebt.

Dit jaar zijn er bij ons 2 veulens geboren. Op 3 maart zag L Pedro van Hoeve Utrecht (Governor x Oscar x Kennedy) het levenslicht bij ons. Hij is met 5 maanden keurig afgespeend toen zijn moeder verkocht werd. Dit ging allemaal prima. Op 5 mei zag Lord Freedom van Hoeve Utrecht het levenslicht bij ons op stal. Hem hebben we met 5,5 maand afgespeend. Dit ging echter niet zoals gepland.

Aangezien bij ons het dak er af lag door verbouwing had ik gevraagd of mijn beide veulens even tijdelijk bij hun konden staan om af te spenen. Dat mocht, dus op een donderdagavond de veulens ingeladen en bij hun gebracht. Dat ging echt heel makkelijk, want ze liepen zo de trailer op en daar op stal waren ze ook mooi rustig. De volgende dag mochten ze samen buiten spelen, maar ja wat deed Lord Freedom nou?

Lord Freedom drinkt bij L Pedro

Lord Freedom drinkt bij L Pedro

Lord Freedom dacht dat hij wel bij L Pedro kon drinken. Echter was L Pedro daar op een gegeven moment klaar mee en sloeg van zich af. Met het gevolg dat Lord Freedom een dikke wond op zijn borst op liep welke gehecht moest worden.

Verse wond Lord Freedom

Verse wond Lord Freedom

Gelukkig was mijn trouwe veearts Matthijs van Waart snel ter plaatse om de wond te kunnen hechten.

Verse wond gehecht Lord Freedom

Verse wond gehecht Lord Freedom

De eerste paar dagen hield Lord Freedom zich aardig rustig, maar na een paar dagen is ie gaan kloten in zijn box en bleef ie niet van zijn hechtingen af. Hierdoor zijn de hechtingen geknapt en was ik genoodzaakt om de rest ook los te halen. Met als gevolg weer een diepe gapende wond die nu van binnen naar buiten moest gaan helen.

Wond oud hechtingen geknapt

Wond oud, hechtingen geknapt

Op dit moment zijn we de wond elke dag uit gaan spoelen en daarna ingesmeerd met tiroler steenolie. Op dit moment staan de veulens al weer bij mij thuis en is de wond nog druk bezig met genezen. Volgende week zal ik een foto maken van hoe het er nu uit ziet.

P.s.

Gylana de moeder heeft het afspenen ook goed door staan. Ongeveer 1,5 week voor het afspenen ben ik al gestopt met het geven van krachtvoer, en dit heb ik volgehouden tot het veulen er ongeveer 3 a 4 weken vanaf was. Ze heeft helemaal geen last gehad van haar uier en deze is echt heel mooi opgedroogd. Nu zijn we weer begonnen met Gylana op conditie te brengen zodat ze in december weer mee op concours kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>