Wat is een paard?

Wat is een paard?

Wat is een paard en hoe is die ontstaan

Een paard is een edel dier en heeft een hoofd en benen in plaats van een kop en poten zoals bijvoorbeeld een koe. Het paard wordt meestal gebruikt als rijpaard of trekpaard.

Termen:

  • Hengst – Mannetjes paard
  • Merrie – Vrouwtjes paard
  • Ruin – Een gecastreerd mannetjes paard
  • Veulen – Paard tot 1 jaar oud
  • Enter – Paard van 1 jaar oud
  • Twenter – Paard van 2 jaar oud
  • Pony – Klein paard tot maximaal 156,9 cm schofthoogte
  • Paard – Vanaf 160 cm schofthoogte

Geschiedenis van het paard:

Het paard is al zo’n 60 miljoen jaar op deze aarde. Het is alleen door al die jaren heen compleet veranderd qua uiterlijk. Het paard stamt af van de kleine Eohippus. De Eohippus was ongeveer 25 tot 50 cm hoog en 30 cm lang. Het had een vrij lang hoofd en een lang, slank en gewelfd lichaam met strepen op de rug en de hals. Aan de benen zaten kleine tenen met brede hoeven. Aan de voorbenen waren dit 4 tenen en aan de achterbenen waren dit 3 tenen. Daarnaast had de Eohippus een staart die op die van een tijger leek. Een ander kenmerk dat niet direct zichtbaar was is dat het gebit uit 44 kiezen en tanden bestond. Deze waren geschikt om zachte bladeren, planten en afgevallen bladeren te eten die zich in het oerwoud bevonden waar de Eohippus leefde. Totaal anders dus dan het paard dat we nu kennen.

Eohippus

Wat is een paard?

Het paard van nu

Het paard van nu heeft nu nog maar 1 ‘teen’ de hoef, het gebit bestaat nog maar uit 6 snijtanden en 12 kiezen en de staart bestaat nu uit lange haren. Het paard eet nu voornamelijk gras, hooi en brokken.

Je hebt verschillende soorten paarden klein en groot, slank en fors. Ook heb je verschillende paardenrassen. Zo heb je bijvoorbeeld een KWPN-er, fries, ijslander, shetlander, fjord en nog veel meer!

Kwpn

Kwpn-er

Fries

Fries

Shetlander

Shetlander

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>